H For Hero

Και ιδού πως αλλάζουν οι καιροί. Εξάλλου έχουν περάσει χρόνοι αμέτρητοι από τότε που τα πογκρόμ στην Κεντρική Ευρώπη έκλειναν τα μάτια τις νύχτες  στους ανθρώπους για να κοιμηθούν τον αιώνιο ύπνο τους.  Είπαμε πως ήμασταν άφρονες σαν σκοτώναμε το ίδιο μας το γένος. Φτιάσαμε χάρτες και συμφωνήσαμε. Το δικαίωμα φώναξαν. Πρώτα αυτό να θεμελιώσουμε. Και γενήκανε οργανισμοί, κράτη, αξίες και κόμματα. Στην πορεία των 50 ετών από τότε όλη αυτή η προσπάθεια φαίνεται να εξαϋλώνεται. Στο αιτιολογικό ερώτημα μας απαντούν αυτοί που την έντυσαν με φορεσιές εξαίσιες, με τραγούδια κι οργανώσεις. Γιατί τούτη η δημοκρατία χρησιμοποιήθηκε από το οικονομικό μας σύστημα. Παρακάτω ο Κορνήλιος Καστοριάδης εξηγεί με σαφή νομίζω και περιληπτικό τρόπο τι ακριβώς σήμαινε αυτή η φούσκα, γιατί ακριβώς κορυφώθηκε έτσι (βλέπε: ΟΗΕ, Eurovision, Greenpeace) και τελικώς που στόχευε:

Αυτό σαν μικρή παραπομπή για προβληματισμό. Όμως οι καιροί αλλάζουν. Εκεί που Αναξαγόρας και ο Αριστοστέλης, Ο Βολταίρος και η Υπατία, ο Μπωντλαίρ και ο Μπρέχτ θα έπεφταν στα γόνατα να είχαν έναν χώρο που θα ήξεραν ότι είναι όλος δικό τους για να δουλέψουν τις σκέψεις τους τώρα φοβόμαστε μήπως η πολλή ελευθερία μας κάνει κακό. Αλλά πολλή; Πότε ακριβώς ήταν τόσο αρκετή που να δημιουργεί ασύδοτους; Επειδή θα αργήσω να δώσω όλα τα παραδείγματα που έχω στο μυαλό μου το αφήνω στο κόπο σας.

Η Δημοκρατία, αυτή που μόλις ήρθε στην Ελλάδα πέταξε τη ταφόπλακα στην Χούντα, που ρίζωσε το Σύνταγμα, πέταξε το βασιλιά θεμέλιωσε το άσυλο. Τώρα το καταργεί. Και μάλιστα από ένα κόμμα με υποτιθέμενες ζιβαγκονικές αξίες, αντιδυτικές ιδεολογίες, με αντίληψη πατριωτικής περιουσίας . Που έστειλε το φόνο στα γερόντια που διαμαρτύρονταν, αρέσκονταν στο αυγολέμονο πάνω στα σακάκια και τα λοιπά. Γιατί οι υπόλοιποι ήταν γνωστοί. Και αν κάποτε έβγαινε ο Μητσοτάκης να πει: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» θα αποτελούσε το ανέκδοτο του αιώνα (μετά τα σάλια του Homer Simpson για τα donants).

Αυτός που πιστεύει πως όταν υπάρχει πρόβλημα η κατάργηση είναι λύση, φαντάζομαι πως ο μόνος έγκυρος και μεθοδικός γιατρός που επισκέπτεται -μάλλον συχνά- είναι ο χειρούργος. Και με άμεσα ορατά αποτελέσματα. Άλλωστε με έναν τέτοιο τρόπο εξασφαλίζει γρήγορα και την αναπηρική του σύνταξη αφού σε λίγα χρόνια ο Hawking θα παίζει στη Barcelona και απ’ αυτόν θα επιβιώσει μόνο το κεφάλι του. Και βέβαια αν κατασκευαστεί τέτοιο εγκεφαλικά μέριμνο μηχάνημα την επόμενη μέρα θα έχει βγει στην αγορά δωρεάν. Κοινωνικό κράτος! And war is over. Anyway. Κρύο χιούμορ.

Το άσυλο έγινε νόμος για να προστατέψει οιαδήποτε μελλοντική απόπειρα φίμωσης. Γιατί οι αστυνομικοί εκτελούν μισθώ δουλειά και αν ελάμβαναν εντολές να πράξουν κάτι το οτιδήποτε δεν θα ήταν εύκολο να αρνηθούν. Εξάλλου το έχουμε δει αυτό αν συμβαίνει. Γιατί η νεολαία είναι πάντα η νησίδα που φέρει τα εκρηκτικά πριν γίνει κομμάτι του συστήματος. Καλώς η κακώς (με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μη με μέμφεστε γι αυτό. Κι οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Την φοβερή στιγμή της ώθησης προς στο κόσμο εκεί που ο νους εγκαταλείπει τη μέριμνά του στις φόρμες και στη λογική, τότε μπορεί να γίνει η εξέγερση. Θέλετε ατομική συλλογικά. Αναρχικά, μαρξιστικά, χριστιανικά, φροϋδικά, ιδνουιστικά, υπαρξιακά, λογοτεχνικά και όπως αλλιώς εκφράζεται. Τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει. Λοιπόν το άσυλο αυτό προστατεύει. Δεν προστατεύει αυτούς που καταστρέφουν. Γιατί μια καταστροφή μπορεί να γίνει δημιουργία όταν πληρώνει το άδικο. Εδώ τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει. Απόδειξη αποτελεί πως ακόμη κι αν δεχτώ ότι χτυπάνε το σύστημα, αυτό ποτέ δεν έπεσε και μάλιστα προοδεύει. Αποτυχία. Η επιτυχία(;). Τι να πω. Διέσυραν επί χρόνια το πανεπιστήμιο με τις κάστες των κομματικών καθηγητών και τους βανδαλισμους στα δημόσια  κτίρια. Που και αυτό το φημισμένο 5% στη παιδεία που ποτέ δε το είδαν, το άφηναν ολοένα και μικρότερο.

Έτσι με μειωμένα κονδύλια, χωρίς υποδομές, εξωπανεπιστημιακές επιτροπές που ένας θεός ξέρει τι βούλονται ποιεῖν θα θεσπιστούν δίδακτρα, θα κοπεί το φαγητό, οι εστίες και οι όποιες δουλοπρεπείς παροχές. Και καμμιά μάνα από το χωριό που σ’όλη της τη ζωή στόλιζε το κομπόδεμά της για να στείλει τη κόρη και το γιο της να σπουδάσει. Έστελνε με το κτελ το φαγητό και με το ζόρι πλέρωνε το σπιτικό του που νοίκιαζε (αν είχε νοικιάσει). Τώρα η θεωρία της σχετικότητας, το βιολογικό εργαστήρι και το «αυθαίρετο» του Ντεσσωσύρ, για να τα ακούσεις στο θρανίο πρέπει να μαζεύεις σ’όλη σου τη ζωή. Τόσο πολύτιμα έγιναν.

Θέλω ένα πράγμα να πω. Ίσως είναι πιο πολύτιμο να δώσουμε 10 λίρες και να αγοράσουμε τούτο:

http://www.amazon.co.uk/V-Vendetta-New-Alan-Moore/dp/1845762274/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1314523790&sr=8-3

Γιατί κάμποσα παραπάνω κύτταρα θα τινάξει στον αέρα!

Advertisements

~ από σκοινοβάτης στο Αύγουστος 14, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: