ἀλλ᾽ ἔτλην καὶ ἔμεινα

Ένα αληθινός επαναστάτης, ακόμη κι αν δεν το ξέρει, δεν μπορεί, κατά την έννοια ότι δεν του επιτρέπεται – ίσως να εμφανίζεται με μία κάποια ανικανότητα – να σιωπά όταν πιστεύει και να μην αντιδρά όταν καταπιεζεται.

Βρίσκω ανώφελο, χαμερπές και σχιζοφρενικό για τον άνθρωπο που δεν έχει διαστίσει τη ζωή του, και τούτο δεν επιθυμεί, να εισέρχεται στον δρόμο της υπακοης. Η ζωή, αν και δεν γνωρίζω ποιός έχει το θάρρος ή το θράσσος (εδώ έρχονται οι Έλληνες να ενώσουν την διπλή σημασία στην ρίζα ΤΟΛΜΩ) να το αναγνωρίσει, που θα πει να το αντικρύσει ολοσκοπικά, υψώνεται αγέραστη και ηγεμονική. Και σε μία τέτοια παράφορη και κατάφορη αδικία, μια στάση της που δεν δικαιολογείται (που θα πει πως δεν δικαιώνεται) ανήκει στην γενεσιουργό αιτία του ίδιου του δικαίου. Γιατί καταπατά και εξαλείφει το βασικό ανθρώπινό ίδιον της ευτυχίας. Αν λοιπόν ο επαναστάτης, γνούς ή άγνους αυτό δεν έχει σημασία, έχει ένα καίριο και επικεντρικό σκοπό στο έργο του, είναι να δημιουργήσει, να συνδυάσει καλειδοσκοπικά, να  αναγνωρίσει και να προασπίσει τους νόμους της Βαρύτητας του κόσμου. Κατά την έννοια αυτή, δουλεύει ως ένας φυσικός επιστήμονας, αλλά με την αξίωση της ελευθερίας και της χειραφέτησης. Δεν ταξινομεί, αλλά ανατρέπει και πρώτα τον εαυτό του. Ο επαναστάτης δοκιμάζει όρια, για να τα γνωρίσει και να τα υποτάξει και να τα θέσει ο ίδιος στον εαυτό του. Η αντίληψη πως ένας τέτοιος άνθρωπος είναι σφετεριστής και καταχραστής, έτοιμος να αποδομήσει το κεκτημένο με τρόπο απάνθρωπο θα μπορούσε να είναι η πρώτη και μεγάλη αντίδραση του εσμού προς αυτόν. Γιατί βέβαια όπως και σε άλλες σχετικές περιπτώσεις και εδώ η σημασία που υπέρκειται είναι αυτή του Φόβου.

Αλλά τον δρόμο του, νομίζω τον βρίσκει πολύ δύσκολα. Γιατί η συνειδητοποίηση είναι το πιο αιμοτοβαμμένο κομμάτι της ιστορίας του συνειδητού. Τι να πιστέψω από τις απόψεις ενός κοπαδιού που τους διατρέχει και τους κατατρύχει ο φόβος του τσοπάνη;

Όταν πριν από 6 χρόνια είδα αυτό(μέχρι και περίπου τα 50 πρώτα δευτερόλεπτα. Ξεχωριστά δεν το βρήκα), σάστισα:

And so we begin

 

Advertisements

~ από σκοινοβάτης στο Μαρτίου 22, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: